Türkiye'nin Muhasebe Kitapları Satış Sitesi
900 Soruda E–Fatura, E–Arşiv Fatura ve E–Defter

900 Soruda E–Fatura, E–Arşiv Fatura ve E–Defter

Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan


Baskı Tarihi: Ocak 2017
Sayfa Sayısı: 608
Fiyatı: 92,5 TL
İndirimli Fiyatı:91,50 TL (Kdv Dahil)
BASKISI TÜKENDİ
KİTAP HAKKINDA
  • Google
  • Tw
  • Fb

900 Soruda E–Fatura, E–Arşiv Fatura ve E–Defter Kitabı, Gelir İdaresi Daire Başkanı Uğur Doğan tarafından yazılmıştır. 900 Soruda E–Fatura, E–Defter Kitabı, E–Faturaya Giriş, E–Faturada Mali Mühür Ve Elektronik İmza, E–Fatura Uygulamasına Hazırlık: Test Çalışmaları, E–Faturada Temel Fatura Ve Ticari Fatura Senaryoları,E–Defter Oluşturulması, E–Defterin Muhafazası konu başlıkları ve  e-fatura ile ilgili herşey 550 Soruda E–Fatura, E–Defter Kitabında mevcuttur.

Ticari hayattaki en önemli belge şüphesiz faturadır. Özel ve kamu sektöründeki her türlü iş ve işlem süreçlerinin hızlı bir şekilde elektronik ortamlara taşındığı bir zamanda kağıt faturanın bu değişime ve dönüşüme daha fazla direnmesi elbette beklenemezdi. Defterlerin ise hala kağıt ortamında tutulması ve yıllarca arşivlenmesi teknoloji çağının ruhuna uygun değil.

e-Fatura ve e-defter işletmelerdeki dijital dönüşümün en önemli ayakları. Bir mal teslimi veya hizmet ifasının siparişten ödemeye kadar bütün aşamalarının elektronik ortama taşınması ancak e-fatura ile mümkün. Aynı zamanda e-fatura, e-defterle birlikte bir firmanın muhasebe otomasyonunun da en önemli parçası.

Türkiye’de uluslararası format ve standartlara uygun bir şekilde tasarlanan e-fatura ve e-defter uygulamaları ile sadece ülke içerisinde değil, aynı zamanda yurt dışında da faturaların ve finansal raporlamaların birbirleriyle “konuşabilmeleri” artık pek ala mümkün hale gelmiş olacaktır.

e-Fatura ve e-defter uygulamaları en az hukuki boyutları kadar teknik yönleriyle de dikkat çekmektedir. Son yıllarda bütün Dünya da olduğu gibi Ülkemizde de adını sıkça duyduğumuz ve önümüzdeki yıllarda da duymaya devam edeceğimiz e-fatura ve e-defter hakkında hem şirketlere, hem muhasebeci ve müşavirlere, hem de bu konularda teknolojik geliştirmeler yapan yazılımcı firmalarına, konunun can alıcı ve aynı zamanda detaylı noktaları hakkında en çok sorulan sorular ve bu soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu eser, e-fatura ve e-defter konusunda Türkiye’de ilk ve tek eserdir.

 

KONU BAŞLIKLARI

Kitap gördüğü yoğun ilgi sonucunda güncellenmiş 4. Baskısını yapmıştır.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından son yıllarda yapılan düzenlemelerle bir çok mükellef için zorunlu hale getirilen e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter uygulamaları ticari hayattaki belge düzenini değiştirmede birer milat olarak kabul edilmektedir. Vergi ve bilgi teknolojilerinin kesiştiği alanlardan biri olan elektronik ortamda defter ve belge düzenlemeleri mükellefler, meslek mensupları, vergi müfettişleri ve ilgili kamu idareleri için önemli yenilikleri beraberinde getirmektedir. Kağıt ortamında düzenlendiği dönemlerde bile bir çok probleme yol açan fatura ve defter uygulamaları elektronik ortama taşındığında yeni ve farklı çok sayıda soru ve soruna yol açmıştır.

 

Kitap geleceğin vergi, muhasebe ve denetim dünyasını baştan aşağı şekillendirecek olan e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter uygulamaları hakkında başta şirketlerin muhasebe, finans, satış, tedarik ve bilgi işlem departmanları çalışanları olmak üzere mali müşavir, yeminli mali müşavir, bağımsız denetçi, vergi müfettişleri ve “taxologist”lerin kafalarında var olan birçok soruya mevzuat hükümleri ve günlük uygulamalar çerçevesinde cevaplar sunan alanındaki ilk ve tek eserdir.

 

Konu Başlıkları

E–FATURA

E–Faturaya Giriş

E–Fatura Kapsamına Giren Mükellefler

E–Faturaya Başvuru

E–Faturada Mali Mühür ve Elektronik İmza

E–Faturada Temel ve Ticari Fatura Senaryoları: Kabul, Red, İade, İtiraz ve Düzeltme Mekanizmaları

E–Fatura Standardı: “Universal Business Language”

E–Faturada Zarf

E–Faturada Sistem Yanıtları

E–Faturada Entegrasyon Yöntemi

E–Faturada Portal Yöntemi

E–Faturada Özel Entegrasyon Yöntemi

E–Fatura Sistemine Bağlantı

E–Fatura Uygulamasına Hazırlık: Test Çalışmaları

E–Faturanın Muhafaza ve İbrazı

E–Fatura Düzenlenmesinde Özellikli Konular

E–Faturada Süreler

E–Fatura Doğrulama ve Görüntüleme

E–ARŞİV FATURA

E–Arşiv Faturanın Kapsamı

E–Arşiv Faturaya Başvuru

E–Arşiv Fatura Oluşturulması

E–Arşiv Faturada Entegrasyon Usulü

E–Arşiv Faturada Özel Entegratörler

İnternet Satışlarında E–Arşiv Fatura

E–Arşiv Fatura ve İrsaliye

E–Arşiv Faturaların Muhafazası ve İbrazı

E–Arşiv Fatura Raporunun Hazırlanması

E–Arşiv Faturada Özellikli Durumlar

E–DEFTER

E–Deftere Giriş

E–Deftere Başvurulması

E–Defter Yazılımlarının Uyumluluk Onayı

E–Defter ve E–Defter Beratının Oluşturulması

E–Defterin Muhafazası

E–Defter ve Denetim

E–Defter Standardı “Extensible Business Reporting Language” (Xbrl) Genişletilebilir İşletme Raporlama Dili

Elektronik Defter ve Muhasebe Kayıt Alanlarının Oluşturulması

E–Defterde Özellikli Durumlar

Elektronik Defterin Görüntülenmesi

ÖNSÖZ

Fatura, Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) düzenlenen ve ticari hayatta en çok kullanılan temel bir belgedir. Faturaya ilişkin hükümler Kanunun 229- 232’nci maddelerinde geniş bir şekilde düzenlenmiştir. Buna göre Kanunu­nun 229’uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi ya­pan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 230’uncu maddesinde ise faturanın şekli belirtilerek içermesi gereken asgari bilgiler sayılmıştır. Söz konusu Kanunun 231’inci maddesinde de fatura düzenlenmesinde uyulacak kurallara, 232’nci maddesinde ise fatura kullan­ma mecburiyetine ilişkin esaslara yer verilmiştir.
e-Faturanın kanuni dayanağı VUK’un mükerrer 242’nci maddesidir. Söz konusu maddenin 2 numaralı fıkrasında yer alan hükmün Maliye Ba­kanlığına verdiği yetkiye istinaden; düzenlenmesi, müşteriye verilmesi, müş­teri tarafından da istenmesi ve alınması zorunlu olan faturanın, elektronik belge olarak düzenlenmesi, müşteriye elektronik ortamda iletilmesi ve elekt­ronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin yapılan düzenlemeler ile oluşturulan e-fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
e-Fatura sisteme kayıtlı kullanıcılar arasında elektronik ortamda oluştu­rulan ve iletilen bir belgedir. Diğer bir ifade ile e-fatura sistemine kayıtlı olmayan bir mükellefe e-fatura düzenlemek veya ondan e-fatura almak mümkün değildir. Sadece oluşturulması ve iletilmesi değil, aynı zamanda bu belgenin imzalanması, muhafazası ve ibraz edilmesi de elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
Ülkemizde e-Fatura Uygulamasına ilişkin temel düzenlemeler ilk defa
2010   yılında 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile yapılmıştır. Bu Teb­liğ’de e-Fatura Uygulamasından yararlanabilecek mükellefler anonim ve limited şirketler ile sınırlandırılmış ve ayrıca e-fatura kullanılması kâğıt fatu­ranın yanında alternatif bir yöntem olarak kabul edilmişti. Söz konusu Teb­liğ’de ayrıca e-Fatura Uygulamasından yararlanmada portal ve entegrasyon usulü olmak üzere 2 yöntemin kullanılabileceği ifade edilmişti. Anılan Teb- liğ’e göre e-fatura başvuruları kâğıt ortamında Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılacak ve ayrıca faturalar sadece mükelleflerin kendi bilgi işlem sistemle­rinde muhafaza edilebilecekti. Diğer taraftan e-faturanın imzalanmasında geçerli tek yöntem mali mühür ile imzalamak idi.
 2012 yılında e-Fatura Uygulaması ile ilgili çok önemli değişiklikler ve  düzenlemeler yapılarak 397 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nin yukarıda ana veriler hatları ile ifade edilen hükümlerinde değişiklikler yapılmıştır. Özetle bazı kritik sektörler ile bir kısım mükelleflere 2013 yılında e-faturaya geçiş zorunluluğu getirilmiş ve kayıtlı kullanıcılar arasında e-fatura kullanımı alternatif bir yöntem olmaktan çıkartılarak zorunlu hale getirilmiştir. e-Fatura kullanma imkanı gerçek kişilere doğru genişletilmiş ve mali mühürün yanmda e-imzanın da e-faturalann imzalanmasında kullanılabileceği düzenlemesi yapılmıştır. e-Fatura Uygulaması ile ilgili olarak yapılan en temel değişikliklerden birisi de uygulamadan yararlanma yöntemlerine özel entegratörlerin (servis sağlayıcılar) eklenmesi ile bu alanda özel sektörün de faturalaşma sürecinde rol almasına imkan sağlanmış ve ilgili teknik kılavuzlarla bunun usul ve esasları belirlenmiştir. Diğer taraftan e-faturaların, günün gelişen teknik koşulları çerçevesinde üçüncü taraflarda da (bulut) tutulabilmeşinin önü açılmış ve bilgi işlem sistemleri yurt dışından yönetilen çok işletme uluslu şirketlere bir takım kolaylıklar da sağlanmıştır. Son olarak e-fatura sistemine başvuruların kâğıt yerine elektronik ortamda yapılabilmesine dönük Tebliğ’de bazı değişiklikler yapılmıştır.                                                                             Görüldüğü üzere 2012 yılında yapılan düzenlemelerle 397 Sıra No.lu
VUK Genel Tebliği neredeyse baştan sona değiştirilmiş ve e-faturanın büyü- yaygın lü dünyası daha esnek bir hale getirilerek Dünya örneklerine benzer bir yapı kurgulanmıştır. *
Diğer taraftan Maliye Bakanlığı (Gelir idaresi Başkanlığı) ile Gümrük
ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan ortak çalışmalar sonucu 13 Aralık  2011  tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği, 01.01.2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır. e-Fatura Uygulaması ile mükellef hizmetlerinde ve idari işlemlerde hem mükellefler hem de kamu ve özel sektörün birçok uygulamasında çok büyük kolaylıklar ve maliyet avantajları sunacak olan yeni bir proje daha hayata geçirilmiştir, e- Defter ile şimdiye kadar kâğıt ortamında tutulan ve bu yüzden kâğıt, tasdik  ve arşivleme maliyetlerine katlanılan defter tutma yükümlüğünün, günün geçeni gelişen teknolojik imkân ve şartları çerçevesinde artık elektronik ortamlarda tutulması mükelleflerin oldukça lehinedir. Diğer taraftan, günümüzde mü- Ki kelleflerin hemen hemen tamamının, kayıtlarını çeşitli yazılımlar aracılığı ile bilgisayar ortamlarında tuttukları ve fakat bunların standart bir veri formatı içermedikleri de bilinen bir gerçektir. Bu durum, özellikle yetkili makamla­rın defter kayıtlarına ulaşmak istedikleri zaman mükellefler için; verilerin istenen formatlarda hazırlanması, bu iş için personel tahsisi, ilgili birimlere verilerin transferi v.s. birçok maliyet unsurunu da beraberinde getirmektedir. Ayrıca, büyük ölçekli işletmelerin iç ve dış denetimlerinde standart bir veri formatınm olmaması bu işletmelerin yönetim ve denetim faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. e-Deftere geçiş, e-fatura zorunluluğunun getirildiği sektörler ve mükellefler için de zorunlu hale getirilmiş olup kap­sama giren mükelleflerin 2014 yılında bazı şartları yerine getirmeleri yine 421 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nde düzenlenmiştir.
e-Fatura ve e-Defter uygulamaları, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hayata geçirdiği en önemli e-devlet projelerindendir. Bu projeler sadece Gelir İda­resi ve diğer kamu kurumlarmın bundan sonraki yıllardaki iş yapış şekilleri­ni değiştirerek kamunun modernizasyonuna ve etkinliğine katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda özel sektöre de çok farklı açılımlar sağlayarak hem bireysel bazda şirketlerin iç işleyiş prosedürlerine etki edecek, hem de işletmeler arası iletişimi hızlandırıp kolaylaştırmak suretiyle bir bütün halin­de ülke ekonomisine bir katkı sağlayacaktır. e-Fatura ve e-Defterin uluslara­rası ticarette firmalarımıza çok önemli bir rekabet avantajı sağlayacağı da muhakkaktır.
e-Fatura ve e-defter uygulamalarının önümüzdeki dönemlerde gittikçe yaygınlaştırılması beklenmektedir.
e-Fatura ve e-defter uygulamaları en az hukuki boyutları kadar teknik yönleriyle de dikkat çekmektedir. Bu husus da dikkate alınarak bu Kitap, ülkemiz için bütünüyle yeni birer uygulama olan e-fatura ve e-defter hak­kında taraflara genel, hukuki ve teknik bilgiler içeren bir soru-cevap forma- tında hazırlanmıştır. Bu yöntemle amaçlanan oldukça teknik konulan da içeren bu kitabın okuyucu sıkmadan daha çok merak ettikleri konular hak­kında cevaplarını bulabilecekleri sorulara ulaşabilmelerini sağlamaktır. Bu amaca dönük olmak üzere Kitap e-fatura ve e-defter olmak üzere iki ana kısma ve her kısım da kendi içinde bazı bölümlere ayrılmıştır. İlgili olabile­cek sorular bu bölümlerin altında toplanmıştır. Kitabın baş tarafına kitapta geçen kavramlarla ilgili ayrıca bir sözlük eklenmiştir.
Kitabın okuyuculara faydalı olması dileğiyle…

İÇİNDEKİLER

Önsöz 5

Şekiller ve Tablolar Listesi 33

E-Fatura ve E-Defter Kavramlar Sözlüğü 35

Giriş 41

Birinci Kısım ELEKTRONİK FATURA (e-FATURA)

Birinci Bölüm E-FATURAYA GİRİŞ

Soru 1: Genel olarak “e-Fatura”yı nasıl tanımlayabiliriz? 49

Soru 2: e-Fatura düzenlenmesinin kanuni dayanağı nedir? 49

Soru 3: Vergi Usul Kanununun mükerrer 242′nci madde çerçevesinde alınan yetki üzerine

tasarlanan e-fatura hangi temel esaslar üzerine inşa edilmiştir? 50

Soru 4: Mükellefler açısından e-faturaya geçme gerekçeleri neler olabilir? 51

Soru 5: e-Fatura yeni bir belge türü müdür? 52

Soru 6: e-Fatura ile ilgili olarak Vergi Usul Kanunu’nda özel düzenlemeler var mı? 52

Soru 7: e-Fatura Uygulaması nedir? 52

Soru 8: e-Faturada neden bir “mesajlaşma” alt yapısına ihtiyaç duyulmuştur? 52

Soru 9: e-Fatura Uygulamasının en temel özellikleri nelerdir? 53

Soru 10: e-Fatura Uygulamasından nasıl yararlanabilirim? 53

Soru 11: Kullanıcı hesabı nasıl oluşturulacaktır? 54

Soru 12: e-Fatura Uygulamasında “taraflar” kimlerdir? 55

Soru 13: e-Fatura Uygulamasında “Gönderici Birim” ve “Posta Kutusu” ne demektir? 55

Soru 14: e-Fatura Uygulamasında “Merkez” modülünün yapısı ile uygulamanın genel mimarisi

nasıl şematize edilebilir? 56

Soru 15: e-Fatura Uygulaması içerisinde bir ara yüz bulunmakta mıdır? 56

Soru 16: Taraflar birbirleriyle nasıl “konuşacaklar” ? 57

Soru 17: e-Fatura Uygulamasından yararlanan kullanıcılar neler yapabilirler? 57

Soru 18: e-Fatura düzenleme ve gönderme işlemlerini nasıl gerçekleştirebilirim? 57

Soru 19: e-Faturayı “e-Fatura Portalı” yoluyla nasıl kullanabilirim? 57

Soru 20: e-Fatura Uygulamasında “Entegrasyon” ne demektir? 58

Soru 21: e-Fatura Uygulamasında “Entegrasyon” için de ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’na

başvurmam gerekiyor mu? 58

Soru 22: e-Fatura göndermek/almak için mutlaka sisteme “entegre” mi olmam gerekiyor? 58

Soru 23: Hangi durumlarda e-fatura gönderme/alma işlemlerini entegrasyon yoluyla yapmam

gerekir? 59

Soru 24: Küçük ölçekli bir işletmeyim. Hangi yöntem benim için daha uygun? 59

Soru 25: e-Fatura Portalını kullanmak için yıllık veya aylık bir ücret ödemek gerekiyor mu? 59

Soru 26: Faturalarımızı e-Fatura Portalı üzerinden düzenliyoruz. Entegrasyon yoluyla da e-fatura

düzenleyebilir miyiz? 59

Soru 27: İşletmem aynı anda hem kağıt hem e-fatura düzenleyebilir mi? 60

Soru 28: Aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt faturanın hem de elektronik

faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün mü? 60

Soru 29: e-Fatura Uygulamasında kayıtlı olmayan birisine e-fatura düzenleyebilir miyim? 60

Soru 30: e-Fatura Uygulaması haricindeki bir yolla e-fatura gönderebilir miyim? 60

Soru 31: e-Fatura mali mühür veya e-imza ile mi gönderilmek zorunda? 60

Soru 32: Zorunluluk kapsamında bir mükellef olmamakla birlikte sadece e-fatura almak için

sisteme kaydolmam mümkün mü? 60

Soru 33: Bütün müşterilerime e-fatura göndermem mümkün mü? 61

Soru 34: Sadece fatura mı elektronik ortamda gönderip alınabilecek? 61

Soru 35: Müşterilerimize talepleri olmadan e-fatura göndermemiz mümkün mü? 61

Soru 36: e-Fatura gönderen/alan her kurum ya da kuruluş www.efatura.gov.tr’deki “kayıtlı

kullanıcılar” sayfasında yer almalı mıdır? 61

Soru 37: Müşterilerimize, eğer e-fatura sistemine kayıtlı değillerse, kâğıt ortamında mı fatura

düzenleyip göndereceğiz? 62

Soru 38: Gelen e-faturaya, kâğıt faturalarda olduğu gibi 7 gün içinde itiraz hakkımız devam

ediyor mu? 62

Soru 39: Normal alış-veriş yapan şahıs müşterilerine e-fatura kesebilir miyiz? 62

Soru 40: Türkiye’de yerleşik şirketler, ithalat ve ihracat işlemlerinde e-fatura ile işlem

yapabilirler mi? 62

Soru 41: e- Fatura düzenlendikten sonra, müşterinin istemesi halinde tekrar yazdırılabilir mi,

yeniden çıktı alınabilir mi? 63

Soru 42: Elektrik kesildiğinde, kâğıt ortamında normal fatura düzenlememiz mümkün mü? 63

Soru 43: e-Fatura Portalından oluşturduğumuz faturaların standart bir tasarımı var mı? 63

Soru 44: e-Fatura düzenleyeceğim bir firmanın, tam o anda sistemde kayıtlı bir kullanıcı olup

olmadığını nasıl öğreneceğim? 63

Soru 45: Geçmiş tarihli e-fatura düzenlemem mümkün mü? 63

Soru 46: e-Fatura Uygulaması Ba/Bs formlarını verme yükümlülüğümüzü etkiliyor mu? 63

Soru 47: e-Fatura zorunlusu olmayan bir firmaya e-fatura düzenleyip PDF’ini çıktı olarak

verebilir miyiz? 64

Soru 48: Perakende satışta mağazada kasadan fatura düzenlerken anında GİB’den müşterinin

e-fatura kullanıcısı olup olmadığını sorgulayacak mıyım? 64

Soru 49: Perakende sektöründe e-fatura çözümü nasıl uygulanacaktır? 64

Soru 50: e-Fatura Portal yönetiminden entegrasyon usulüne geçtik. Geçiş döneminde portale

düşen faturalar otomatik olarak yeni entegrasyon sistemine gelir mi? 64

İkinci Bölüm E-FATURA KAPSAMINA GİREN MÜKELLEFLER

Soru 51: e-Fatura Uygulamasından kimler faydalanabilir? 67

Soru 52: e-Fatura Uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükellefler kimlerdir? 67

Soru 53: e-Fatura Uygulamasına geçiş zorunluluğu getirilen mükellefler için yukarıda belirtilen

limitler ne şekilde uygulanacaktır? 67

Soru 54: Maden yağ lisansına sahip olanlar ile Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listelerdeki mükelleflerden mal alanların da aynı sektörlerde faaliyet göstermeleri mi gerekmektedir? 68

Soru 55: Yukarıda belirtilen hadlerin hesaplanmasına hizmet alımları da dâhil midir? 68

Soru 56: Yukarıdaki hadlerin hesaplanmasında sadece ilgili sektörlerdeki belli mal grupları mı

dikkate alınacaktır? 69

Soru 57: Yukarıdaki hadlerin hesaplanmasına gelir tablomda yer alan “diğer olağan dışı gelir ve

karları” da dâhil etmem gerekiyor mu? 69

Soru 58: Özel hesap dönemine sahip mükelleflerde söz konusu hadlerin hesaplanmasında

hangi tarih esas alınacaktır? 69

Soru 59: İnşaat işi ile uğraşan firmalarda yıl sonunda 350 No.lu hesapta görülen hak ediş

bedelleri hadlerin hesaplanmasında dikkate alınacak mı? 69

Soru 60: Gerçek kişi olmayanlar ile anonim ve limited şirket statüsünde olmayan tüzel kişilikler

e-Fatura Uygulamasından yararlanabilirler mi? 69

Soru 61: Şahıs işletmeleri de e-faturadan yararlanabilirler mi? 70

Üçüncü Bölüm E-FATURAYA BAŞVURU

Soru 62: e-Fatura Uygulamasından yararlanmada kaç farklı yöntem vardır? 73

Soru 63: Bir tüzel kişi olarak e-faturaya başvurmak istiyorum. Ne yapmalıyım? 73

Soru 64: Bir gerçek kişi olarak e-faturaya başvurmak istiyorum. Ne yapmalıyım? 74

Soru 65: e-Fatura düzenlenmesi ve iletilmesinde neden üç farklı sistem kullanılıyor? 75

Soru 66: e-Faturaya bilgi işlem sistemimin entegrasyonu yöntemi ile başvurmak istiyorum. Ne

yapmalıyım? 75

Soru 67: Bilgi İşlem Sistem (BİS) Raporunda neler istenmektedir? 75

Soru 68: e-Faturaya bilgi işlem sistemimin entegrasyonu yöntemi ile kullanmak üzere başvurdum. Bu arada Gelir İdaresi’nden portal hesabımın tanımlanmamasını isteyebilir miyim? 76

Soru 69: Daha önce GİB portal yöntemi ile e-Fatura Uygulamasını kullanıyordum. Şimdi bir

özel entegratörle anlaştım. Portal hesabını kapatmam mı gerekiyor? 76

Soru 70: Daha önce entegrasyon yöntemi ile e-Fatura Uygulamasını kullanıyordum. Şimdi bir

özel entegratörle anlaştım. Ne yapmam gerekiyor? 77

Soru 71: e-Fatura Uygulamasını özel entegratör aracılığıyla kullanacak kurumların neler

yapmaları gerekmektedir? 77

Soru 72: Farklı illerdeki şirket birimlerim için birden fazla özel entegratör ile birlikte çalışmam

mümkün mü? 77

Soru 73: e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi ile Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesinde geçen “Sertifika Sorumlusu” e-Fatura Uygulamasına dahil olmak isteyen firma içerisinde hangi departmandan (mali işler

veya bilgi işlem gibi) ve unvandaki kişilerden olması gerekir? 78

Soru 74: e-Fatura sistemine vekaletname ile başvuruda bulunmamız mümkün mü? 78

Soru 75: Kurumlar vergisi mükellefi bir bankayız. Elektronik fatura düzenleme sisteminde banka merkezimizin kayıtlı olması halinde banka şubelerinin de bu işlemden

yaralanabilmesi için ayrıca kayıtlı olması gerekir mi? 78

Soru 76: e-Fatura başvurusunu nereye yapabilirim? 78

Soru 77: Başvuruyu vergi dairesi başkanlığına/vergi dairesine yapabilir miyim? 79

Dördüncü Bölüm E-FATURADA MALİ MÜHÜR VE ELEKTRONİK İMZA

Soru 78: Mali mühür nedir? 83

Soru 79: Mali mühür kurumsal bir e-imza çeşidi midir? 83

Soru 80: Mali mühür hangi amaçlarla kullanılabilir? 83

Soru 81: Mali mührün e-Fatura Uygulamasındaki önemi nedir? 83

Soru 82: Mali mühür firmada kimler aracılığı ile kullanılır? 84

Soru 83: Mali mührü nasıl edineceğim? 84

Soru 84: Mali mühür sertifikası şifremizle kurulumu nasıl yapmalıyız? 84

Soru 85: Farklı bölgelerde şubeleri bulunan şirketimiz fatura düzenlendiğinde her bir şube için

ayrı ayrı mali mühür almamız gerekir mi? 85

Soru 86: Grup şirketlerinde mali mührün çoğaltılarak kullanılması mümkün müdür? Birden fazla

mali mühür içeren özel cihazlar olabilir mi? 85

Soru 87: Mali mührün yazılımsal çözümü mevcut mu? 85

Soru 88: Grup şirketlerin, her farklı şirket farklı mühür kullanarak aynı sistem üzerinden fatura

alışverişi yapmasıyla ilgili bir kısıtlama var mıdır? 85

Soru 89: Şirketimin ünvanı değişti, önceki mali mührümü kullanabilir miyim? 86

Soru 90: Mali mührü kullanacak kurum yetkilisinin değişmesi durumunda bunun Başkanlığa

bildirilmesi gerekmekte midir? 86

Soru 91: Mali mührü sadece fatura imzalamak için mi kullanıyoruz? 86

Soru 92: Mali mühür sertifikasının çoğaltılarak kullanılması mümkün müdür? 86

Soru 93: Mali mührün HSM’e (Hardware Security Module-Donanımsal Güvenlik Modülü)

yüklenmesi işlemlerini kim yapmaktadır? 86

Soru 94: Mali mühür değerinin geçersiz çıkması hangi durumlarda olabilir? 87

Soru 95: e-Fatura gibi zarflar da mühürleniyor/ imzalanıyor mu? 87

Soru 96: e-Faturaların imza kontrolü fatura bazında mı, yoksa zarf bazında mı yapılmaktadır? 87

Soru 97: Tüm UBL dosyaları imzalı olmak zorunda mıdır? 87

Soru 98: e-Faturaların imzalanmasında istenen e-imza yetkilisi şirketin imza yetkilisi mi olmak

zorunda, yoksa bir başkası olabilir mi? 87

Soru 99: Kullanılacak dijital imza formatı (XML, CMS gibi) ne olmalıdır? 88

Soru 100: UBL formatı içerisinde imzanın Zaman Damgası bilgisi hangi alana yerleştirilmeli? 88

Soru 101: e-Faturada kullanılan XaDES imzalama nedir? 88

Soru 102: XaDES hangi aşamada kullanılmaktadır? 88

Soru 103: XaDES formatında mali mühür ile onaylanmış faturaların, mühür doğruluğunu kontrol

etmek için doğrulama kütüphanesi gibi bir aracı GİB mi tedarik etmektedir? 88

Soru 104: Tek bir kullanıcı ve tek bir kartın olduğu durumda faturayı oluşturan ile onaylayan

aynı kişi mi olacak? Yoksa onaylayıcı tanımlanması gerekecek mi? 88

Soru 105: Elektronik imza (e-imza) nedir? 89

Soru 106: e-imzanın özellikleri nelerdir? 89

Soru 107: e-imza ne tür hukuki sonuçlar doğurur? 90

Soru 108: Elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı (ESHS) ne demektir? 90

Soru 109: e-imza nasıl alınır ve e-imza altyapısı nasıl çalışır? 91

Soru 110: e-imza oluşturma araçları nelerdir? 91

Soru 111: e-Fatura Uygulaması kapsamında e-imzanın rolü nedir? 92

Soru 112: e-İmza (veya mali mühür) kontrolünü alıcı taraf mı yapmak zorunda? 92

Beşinci Bölüm E-FATURADA TEMEL FATURA VE TİCARİ FATURA SENARYOLARI

Soru 113: e-Fatura kaç farklı senaryoya göre düzenlenebilir? 95

Soru 114: “Temel Fatura Senaryosu” ne demektir? 95

Soru 115: “Temel Fatura Senaryosu”nda iş süreci için gereklilikler nelerdir? 95

Soru 116: Temel Fatura Senaryosu nasıl işlemektedir? 96

Soru 117: e-Fatura Uygulamasındaki “temel fatura” senaryosu işleyişi ve her adımdaki zarfın

durumu ne şekilde olmalıdır? 97

Soru 118: Temel Fatura Senaryosuna göre gelen bir faturaya elektronik ortamda itiraz etme

imkânım var mı? 100

Soru 119: Temel Fatura Senaryosunda faturaya itirazın harici yollarla yapılması ne anlama

gelmektedir? 100

Soru 120: Temel faturadaki bir eksiklik/hataya karşı ne yapabilirim? 100

Soru 121: Temel fatura yanlışlıkla bana gönderilmiş. Ne yapmam lazım? 100

Soru 122: Temel faturalarda logo kullanımı zorunlu mu? 100

Soru 123: Ticari Fatura Senaryosu ne demektir? 101

Soru 124: “Ticari Fatura Senaryosu” ile “Temel Fatura Senaryosu” arasındaki fark nedir? 101

Soru 125: Ticari Fatura Senaryosu temelde hangi hususları kapsamaktadır? 101

Soru 126: Ticari Fatura Senaryosunda taraflar ve rolleri nelerdir? 102

Soru 127: Ticari Fatura Senaryosunda iş süreci için gereklilikler nelerdir? 102

Soru 128: Ticari Fatura Senaryosunda iş süreci nasıl işler? 102

Soru 129: Ticari Fatura Senaryosu nasıl işlemektedir? 103

Soru 130: Ticari Fatura Senaryosunda fatura nasıl “kabul” edilir? 104

Soru 131: Ticari Fatura Senaryosunda fatura nasıl “red” edilir? 104

Soru 132: Ticari Fatura Senaryosunda fatura nasıl “iade” edilir? 104

Soru 133: Uygulama yanıtı ve Sistem Yanıtı arasındaki fark nedir? Hangi durumlarda

kullanılırlar? 105

Soru 134: Ticari Fatura Senaryosunda var olan uygulama yanıtı neden Temel Fatura

Senaryosunda yoktur? 106

Soru 135: Bir müşteri ile başlangıçta ticari fatura anlaşması yaptık. Sonradan bunu değiştirmem

mümkün mü? 107

Soru 136: Aynı müşteri ile hem ticari hem de temel fatura anlaşması yapmam mümkün mü? 107

Soru 137: Alışlarım Ticari Fatura Senaryosuna göre, satışlarım Temel Fatura Senaryosuna göre

olsun deme şansım var mı? 108

Soru 138: Gönderdiğim ticari faturaya 15 gün sonra itiraz mesajı gelirse ne olacak? 108

Soru 139: Ticari faturayı kısmen reddetmem mümkün mü? 108

Soru 140: Mal grupları itibariyle temel fatura-ticari fatura ayrımı yapmam mümkün mü? 108

Soru 141: Ticari fatura gönderme konusunda açıkça anlaşmış olmadığım sisteme kayıtlı bir

müşterimle e-faturalaşma ilişkimiz nasıl olacak? 108

Soru 142: Bir müşterime ticari fatura gönderirken diğerine temel fatura gönderebilir miyim ya

da bir müşterimden ticari fatura kabul ederken diğerinden temel fatura alabilir miyim?…. 108

Soru 143: Bize kesilen bir faturayı süreçlerimize hiç dâhil etmeden kabul etmeme/reddetme

şansımız var mı? 109

Soru 144: Temel ve ticari fatura tiplerinin hangisinin kullanılacağı nasıl belirlenir? Gönderen taraf karşı tarafa istediği tipte fatura gönderebilir mi, yoksa müşteri veya satıcı bazında gönderilebilecek fatura tipleri sistemde tanımlanabilir mi? 109

Altıncı Bölüm E-FATURA STANDARDI “UNIVERSAL BUSINESS LANGAUGE” (UBL) -EVRENSEL İŞ DİLİ-

Soru 145: UBL (Universal Business Language-Evrensel İş Dili) nedir? 113

Soru 146: UBL standardında yer alan süreç tanımları, belgeler ve bunlara ait elemanlar neden

İngilizce olarak isimlendirilmişlerdir? 113

Soru 147: UBL’de belge olarak sadece fatura mı tanımlanmıştır? 113

Soru 148: UBL nasıl bir standart sağlar? 113

Soru 149: UBL açık bir standart mıdır? 114

Soru 150: UBL’de tek bir fatura çeşidi mi vardır? 114

Soru 151: UBL’de faturadan başka belgeler de var mı? 115

Soru 152: UBL 2.0′da kullanılan belgeler hangileridir? 115

Soru 153: Şu anda e-Fatura Uygulamasında ülkemizde kullanılan UBL versiyonu hangisidir? 117

Soru 154: UBL 2.0 güncellendiğinde bu geçiş halihazırda e-faturayı kullanan firmaları nasıl

etkileyecek? 117

Soru 155: UBL belgelerinin kullanıldığı süreçler hangileridir? 117

Soru 156: UBL-TR nedir? 118

Soru 157: UBL-TR uyarlamasında nasıl bir yöntem izlenmiştir? 118

Soru 158: UBL-TR paketinde yer alan fatura belgesine ait XSD şemasında yer alan ana

elemanlar ve bunların içerikleri hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? 119

Soru 159: UBL-TR Kod listeleri nedir ve ne işe yarar? 123

Soru 160: UBL-TR Kod listeleri hangileridir? 124

Soru 161: UBL-TR’de tanımlanan ortak elemanlar nelerdir? 124

Soru 162: UBL-TR’de kullanılan ortak elemanlar hangileridir? 125

Soru 163: UBL-TR paketinde yer alan her ortak elemanın sistemsel kontrolü XSD şeması

seviyesinde mi yapılır? 126

Soru 164: UBL-TR paketinde yer alan her ortak elemandaki kullanım alanları zorunlu mudur? 126

Yedinci Bölüm E-FATURADA ENTEGRASYON YÖNTEMİ

Soru 165: e-Faturayı bilgi işlem sistemlerine “entegre yoluyla” nasıl kullanabilirim? 129

Soru 166: e-Faturayı “entegrasyon usulü” ile kullanmak istiyorum. Nereden başlamalıyım? 129

Soru 167: Entegrasyon usulü ile e-Fatura düzenlemek veya almak isteyen mükellefler sistemde

kayıtlı mı olmak zorundalar? 130

Soru 168: Entegrasyon usulünde e-Fatura Uygulamasına dâhil olurken sistemde yine 3 farklı rol

mü tanımlanmak zorunda? 130

Soru 169: “Gönderici Birim” ne demektir? 131

Soru 170: “Gönderici Birim”in faturalaşma sürecindeki rolü nedir? 131

Soru 171: “Gönderici Birim”in diğer yükümlülükleri nelerdir? 131

Soru 172: “Posta Kutusu” nedir? 132

Soru 173: “Posta Kutusu”nun faturalaşma sürecindeki rolü nedir? 132

Soru 174: “Posta Kutusu”nun diğer yükümlülükleri nelerdir? 132

Soru 175: “Merkez” nedir? 133

Soru 176: “Merkez”in faturalaşma sürecindeki rolü nedir? 133

Soru 177: “Veri Aktarım Protokolü (VAP)” ne demektir? 134

Soru 178: “Veri Aktarım Protokolü (VAP)” kaç katmandan oluşmakta ve bu katmanlar ne işe

yaramaktadır? 134

Soru 179: Veri Aktarım Protokolü (VAP), temel veri iletişim yöntemi olarak neden web servisleri

kullanmaktadır? 135

Soru 180: “Ağ bağlantı modeli” nedir ve ne işe yarar? 135

Soru 181: Veri Aktarım Protokolü (VAP)nde veriler nasıl hazırlanmaktadır? 136

Soru 182: Veri Aktarım Protokolü (VAP)ne uygun bir biçimde hazırlanan veriler daha sonra

Birimler arasında ne tür aşamalardan geçerek işlem görür? 137

Soru 183: e-Fatura Uygulamasında kaç farklı belge türü bulunmaktadır? 138

Soru 184: Veri Aktarım Protokolü (VAP) nasıl işler? 138

Soru 185: Yukarıda anlatılan hususlar çerçevesinde Veri Aktarım Protokolünün(VAP) özellikleri

nelerdir? 139

Soru 186: ApplicationResponse nerelerde kullanılmaktadır? 139

Soru 187: Şirket olarak e-fatura Entegrasyonu yapmayı planlıyoruz. Kullanılacak web servisler

hakkında nereden bilgi alabilirim? 140

Soru 188: e-Fatura Uygulamasına entegre olmak isteyenler ile uygulamaya ilişkin yazılım geliştireceklerin uymak zorunda oldukları yazılım standartları ve nesne yapısı hakkında bilgi verebilir misiniz? 140

Soru 189: MTOM (Message Transmission Optimization Mechanism) nedir ve ne işe yarar? 141

Soru 190: XaDES imzalama e-Fatura Uygulaması kapsamında nasıl kullanılır? 141

Soru 191: “Sıkıştırma standardı” ne demektir? 142

Soru 192: “Mesaj özeti standardı” ne demektir? 142

Soru 193: “SSL Mekanizması” ne demektir? 142

Soru 194: Kullanılan “metot ve sınıf yapıları” Entegrasyon Kılavuzlarında belirtilenler mi olmak

zorunda? 142

Soru 195: e-Fatura Uygulamasında bağlantı modeli web servisin dışında, örneğin VPN de

olabilir mi? 142

Soru 196: e-Fatura Uygulamasında “Zarf” nedir ve ne işe yarar? 143

Soru 197: e-Fatura Uygulamasında “Zarf” sadece fatura mı taşır? 143

Soru 198: e-Fatura Uygulamasında kapsamında “zarf şema yapısı” ne demektir? 143

Soru 199: Zarf şemasında “başlık” (StandartBusinessDocumentHeader) ne demektir ve ne işe

yarar? 144

Soru 200: Aynı zarfın içerisine farklı türde belgeler koymak mümkün mü? 146

Soru 201: Zarf şemasında “paket” (any) ne demektir ve ne işe yarar? 146

Soru 202: Zarf header kısmında “Sender” ve “Reciver” bölümlerinde geçen ve biricik numara

şeklinde bahsedilen Identifier değeri ne olmalıdır? 147

Soru 203: Zarf header kısmında “Sender” ve “Reciver” bölümlerinde geçen Contact bilgisinde

kişi adı mı, şirket adı mı olmalıdır? 147

Soru 204: Zarf için, alıcı ve Gönderici Birim alias tanımlamaları ne olmalıdır? Zarf için, alıcı alias

tanımlamasını bilmemiz gerekir mi? 147

Soru 205: Gönderilen zarfın durum sorgulaması hangi metodla yapılmaktadır? 147

Soru 206: Gönderdiğim zarfın durumunu sorguladığımda “1200 – zarf BASARIYLA İSLENDİ”

Durum Kodunu alıyorum. Bu durum faturaların karşı tarafa iletildiği anlamına mı gelmektedir? 148

Soru 207: Gönderdiğim zarfın durumunu sorguladığımda “1210 – DOKUMAN BULUNAN ADRESE

GÖNDERİLEMEDİ” Durum Kodunu alıyorum. Bu durumda ne yapmalıyım? 148

Soru 208: Gönderdiğim zarfın durumunu sorguladığımda “1220 – HEDEFTEN SİSTEM YANITI

GELMEDİ” Durum Kodunu alıyorum. Bu durumda ne yapmalıyım? 148

Soru 209: Gönderdiğim zarfın durumunu sorguladığımda “1230 – HEDEFTEN SİSTEM YANITI

BAŞARISIZ GELDİ” Durum Kodunu alıyorum. Bu durumda ne yapmalıyım? 149

Soru 210: Zarfın içinde birden fazla fatura olduğu için hangi faturanın hatalı olduğuna dair herhangi bir bilgi eklenecek midir? Gönderici taraf hangi zarfın içinde hangi faturasının hatalı olduğunu nereden bilecek? 149

Soru 211: Her zarf içindeki faturalar ayrı ayrı mı imzalanacak, yoksa zarfı tek başına mı

imzalamamız gerekiyor? 149

Soru 212: Birden fazla mükellefe ait faturalar tek bir zarfa konabilir mi? 150

Soru 213: Sistem Yanıtı ne demektir? 150

Soru 214: Sistem Yanıtı hangi durumlarda ortaya çıkar? 150

Soru 215: Sistem Yanıtı şema yapısında hangi alanlar bulunmakta ve bunlar ne anlama

gelmektedir? 151

Soru 216: Sistem Yanıtı şema yapısında yer alan “durum kodları” ne demektir ve bunlar ne

anlama gelmektedir? 152

Soru 217: Temel Fatura Senaryosu için her birimde (Merkez, posta kutusu, Gönderici Birim)

gönderilen zarfa ait gelen sistem yanıtları farklılık gösterir mi? 154

Soru 218: “Merkez birim”de durum kodları ne anlama gelmektedir? 154

Soru 219: “Posta Kutusu”nda durum kodları ne anlama gelmektedir? 155

Soru 220: “Gönderici Birim”de durum kodları ne anlama gelmektedir? 156

Soru 221: Uygulama Yanıtı (ApplicationResponse) belgesine ait XSD şemasında yer alan ana

elemanlar ve bu elemanların içeriğine ilişkin açıklamalar nelerdir? 156

Soru 222: Uygulama Yanıtı ve Sistem Yanıtı uygulamasında ID elemanı nasıl olmalıdır? 157

Soru 223: Referans ID nedir? 158

Soru 224: Belge seviyesinde uygulama yanıtında bu alanın formatı nasıl olmalıdır? 158

Soru 225: Sistem seviyesinde uygulama yanıtında bu alanın formatı nasıl olmalıdır? 158

Sekizinci Bölüm E-FATURADA PORTAL YÖNTEMİ

Soru 226: “e-Fatura Portalı” neden geliştirilmiştir? 161

Soru 227: e-Fatura Portalı aracılığı ile neler yapılabilir? 161

Soru 228: “e-Fatura Portalı” için gerekli programlar nelerdir ve ayarlar nasıl yapılır? 161

Soru 229: e-Fatura Portalına nasıl giriş yapabilirim? 162

Soru 230: e-Fatura Portalına ulaştıktan sonra menüden hangi işlemleri yapabilirim? 165

Soru 231: e-Fatura Portal menüsünün içeriği ve fonksiyonlarında neler yer alır? 166

Soru 232: e-Fatura Portalından Ticari Fatura Senaryosuna uygun fatura düzenlemem mümkün mü?…. 167

Soru 233: e-Fatura Portalında birden fazla fatura oluşturdum. Bunların tamamını birden

onaylamam (çoklu imzalama) mümkün mü? 167

Soru 234: e-Fatura Portalında fatura nasıl oluşturulur? 167

Soru 235: e-Fatura Portalında oluşturduğum faturayı nasıl görebilir ve düzeltebilirim? 170

Soru 236: e-Fatura Portalında oluşturduğum faturayı nasıl onaylayabilirim? 171

Soru 237: e-Fatura Portalında oluşturduğum faturayı nasıl gönderebilirim? 176

Soru 238: e-Fatura Portalına dışarıdan herhangi bir program aracılığı ile fatura yüklemem

mümkün mü? 177

Soru 239: e-Fatura Portalına dışarıdan herhangi bir program aracılığı ile fatura yüklemenin ön

koşulları nelerdir? 177

Soru 240: e-Fatura Portalına dışarıdan herhangi bir program aracılığı ile fatura yüklediğimde

faturanın imzalanması hangi aşamada gerçekleştirilmelidir? 179

Soru 241: e-Fatura Portalından gönderilen faturalara nasıl ulaşabilirim? 179

Soru 242: e-Fatura Portalında gelen faturalara nasıl erişebilirim? 181

Soru 243: e-Fatura Portalında faturalar nasıl kabul edilmektedir? 182

Soru 244: e-Fatura Portalında faturalar nasıl red edilmektedir? 183

Soru 245: e-Fatura Portalında faturalar nasıl arşivlenmektedir? 184

Soru 246: e-Fatura Portalında oluşturduğum faturaları arşivlenmesi GİB tarafında mı, mükellef

tarafında mı olmakta? 185

Soru 247: e-Fatura Portalında faturalar “adres defteri” nasıl oluşturulur? 185

Soru 248: e-Fatura Portalında Fatura Yükleme bölümünde birden fazla toplu gönderim

yapılabilmekte midir? 186

Soru 249: e-Faturayı portal yoluyla kullanacağım. Bunun bana bir maliyeti var mı? 187

Soru 250: 3′er aylık dönemlerle müşterilerime yaklaşık bir günde 5.000 adet fatura

düzenliyorum. Bu yaptığım 5.000 adet toplu fatura düzenleme işlemini e-faturada da yapabilir miyim? 187

Soru 251: e-Fatura Portalında “upload” mekanizması nedir? 187

Soru 252: Entegrasyon usulü ile e-fatura düzenleyeceğim, ancak bu süreç çok uzun. Bu arada

portalı kullanmam mümkün mü? 187

Soru 253: Entegrasyon yöntemiyle e-Fatura Uygulamasından yararlanmak istiyorum. Ancak entegrasyon test süreci bitene kadar portal hesabının kapalı tutulmasını isteyebilir miyim? 187

Soru 254: Aynı anda hem e-Fatura Portalını hem de entegrasyon usulünü kullanarak fatura

düzenleyebilir miyiz? 188

Dokuzuncu Bölüm E-FATURADA ÖZEL ENTEGRASYON YÖNTEMİ

Soru 255: Özel Entegrasyon nedir? 191

Soru 256: Özel entegratör olmak için nasıl başvuru yapılır? 191

Soru 257: Özel Entegrasyon başvurusu yapıldıktan sonra hangi kontroller yapılır? 192

Soru 258: e-Fatura Uygulamasının özel entegratör aracılığıyla kullanacak firmaların neler

yapmaları gerekmektedir? 192

Soru 259: Firmalar anlaşma yapacakları özel entegratör kurumların listesine nasıl ulaşacaklar? 192

Soru 260: www.efatura.gov.tr adresinde ismi yayımlanmayan bir özel entegratörle anlaşma

yapıp e-fatura göndermem veya almam mümkün mü? 193

Soru 261: Özel entegratör oluşturduğu faturayı mükellef adına imzalayıp alıcıya gönderebilir mi? …. 193

Soru 262: Özel entegratörün kendi mali mührüyle mükellefin faturalarını imzalayabilmesi

durumunda mükellefin ayrıca mali mühür alma zorunluluğu var mıdır? 193

Soru 263: Mükellefler fatura oluşturmak üzere özel entegratörlere fatura bilgilerini belirli bir

format ve standartta mı göndermek zorundadırlar? 193

Soru 264: e-Fatura Uygulamasında özel entegratörün rolü nedir? 194

Soru 265: Özel entegratörler e-fatura gönderme ve alma süreçlerinde firmaların muhasebe

programlarına entegre olmak zorundalar mı? 194

Soru 266: Özel Entegratör hangi teknik yeterlilik belgelerine sahip olmalıdır? 195

Soru 267: Özel entegratör olmada aranan ISO 27001 belgesinin kapsamı nedir? 195

Soru 268: Özel entegratör olmada aranan ISO 22301 belgesinin kapsamı nedir? 196

Soru 269: Özel entegratör olmada aranan ISO 20000 belgesinin kapsamı nedir? 196

Soru 270: Özel entegratör olmada neden ITIL sertifikasına sahip personel aranmaktadır? 197

Soru 271: Kendi bilgi işlem sistemini Entegrasyon yoluyla GİB sistemine entegre etmek isteyenler

de ISO 27001 ve ITIL sertifikalı çalışan barındırma kurallarına tabi olacaklar mı? 197

Soru 272: Bu belgeler özel entegratör olmada neden önemlidir? 197

Soru 273: Özel entegratörün sahip olmak zorunda olduğu “İşlem Kayıt (Loglama) İzleme ve

Kontrol Listesi”nde neler bulunmaktadır? 197

Soru 274: Özel entegratörün sahip olmak zorunda olduğu “Felaketten Kurtarma Kontrol

Listesi”nde neler bulunmaktadır? 199

Soru 275: Özel entegratörün almak zorunda olduğu mali mühür Uyum Değerlendirme Raporu

nedir? 199

Soru 276: Özel Entegrasyon Bilgi İşlem Sistem Raporu’nda (BİS) hangi bilgiler istenmektedir? 200

Soru 277: Özel Entegrasyon hizmeti verecek kurumlar e-Fatura saklama hizmeti de verebilirler mi? 200

Soru 278: Bir mükellef birden fazla özel entegratörle anlaşma yapabilir mi? 201

Soru 279: “Etiket Mekanizması” nedir? 201

Soru 280: Özel Entegratör anlaşma yaptığı mükellefleri GİB’e nasıl bildirecek? 202

Soru 281: Özel entegratörlük test planı nasıl yapılmaktadır? 203

Soru 282: Kullanıcı hesabı açma ve iptal testleri hangi aşamalardan oluşmaktadır? 204

Soru 283: Çoklu kullanıcı hesabı açma ve iptal testleri hangi aşamalardan oluşmaktadır? 205

Soru 284: Özel entegratörler aracılığı ile fatura gönderip almanın ücreti nedir? 205

Onuncu Bölüm E-FATURA SİSTEMİNE BAĞLANTI

Soru 285: e-Faturayı kullanacak olan firmanın vermesi gereken sabit IP, firma adına mı kayıtlı

olmalıdır? 209

Soru 286: Entegrasyon usulü ile e-Fatura Uygulamasını kullanacak uluslararası bir firmanın IP

adresi Türkiye dışında olabilir mi? 209

Soru 287: e-Fatura Test Tanım Formuna Gönderici Birim bilgileri ile posta kutusu bilgileri farklı

lokasyonlarda olduğu için farklı IP adresleri yazmak bir sorun teşkil eder mi? 209

Soru 288: Bir holdinge bağlı bütün şirketlerin bir tek yerel sunucu ile (aynı IP) entegrasyon

talebinde bulunması mümkün mü? 209

Soru 289: Birden fazla şirket aynı IPnumarası ile entegrasyon talebinde bulunabilir mi? 210

Soru 290: Bilgi işlem alt yapısı yurt dışında olan ve bütün süreçleri yurt dışındaki bilgi işlem

sistemleri üzerinden yönetilen bir şirket, yurt dışındaki alt yapısını kullanarak e-fatura sistemine entegre olabilir mi? 210

Soru 291: Entegrasyon usulü ile e-fatura sistemini kullanıyorum. e-Fatura “bağlantı” bilgilerimde

bir değişiklik olduğunda bunu Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmeme gerek var mı? 211

Soru 292: Gönderici ve posta kutusu için ayrı ayrı bir web servis mi tanımlamalıyız? 211

Soru 293: Entegrasyon kullanıcılarının tanımladığı Web Servisinde hata oluşması durumunda, merkezden veya Gönderici Birimden gelen zarfların posta kutusuna iletilmesi süreci nasıl işlemektedir? posta kutusuna ulaşılıncaya kadar gönderim işlemi yapılmakta mıdır? 211

Soru 294: GİB’e bir fatura gönderirken bir hata oluşması durumunda, bu faturayı tekrar gönderirken zarf (DOCUMENT_IDENTIFICATION-INSTANCE_IDENTIFIER) ve fatura (INVOICE-UUID) için üretilen GUID formatındaki ID’lerin yeniden oluşturulması, diğer bir ifade ile tekrar gönderimde farklı olması bir problem teşkil eder mi? 211

Soru 295: Kullanacağımız e-fatura için nasıl bir SSL sertifikası satın almamız gereklidir? 212

Soru 296: Bir EndPoint noktasına birden çok mükellef tanımlanabilir mi? 212

Soru 297: Test ortamda Ticari Fatura Senaryosunu kullanmak mümkün mü? 212

Soru 298: Gönderici Birim ve Posta Kutusu’nun IP adresleri aynı olmak zorunda mıdır? 212

Soru 299: Canlı ortama geçtiğimizde halde test portalını kullanmaya devam edebilir miyiz? Canlı

ortama geçiş süreci nasıldır? 213

Soru 300: Entegrasyon çalışmalarında bir zarfa birden çok fatura yerleştirirken, her faturanın

UBLExtensions elemanları aynı olabilir mi? Yoksa hepsi için ayrı ayrı mı üretilmeli? 213

Soru 301: Birden fazla fatura içeren bir zarf herhangi bir nedenle hata aldığında hatalı olan fatura belirtilecek mi, yoksa sadece zarf mı belirtilecek? Hata almış bir zarf için yeniden gönderim yapılırken o zarfın içindeki tüm faturalar tekrar gönderilmeli mi, yoksa sadece hatalı olan faturalar düzeltilerek gönderilmeli ve yeni UUID üretilmeli mi? 213

Soru 302: WSDL adresi ne olmalıdır? 213

Soru 303: Merkez Birimi ile veri iletişimi HTTPS bağlantısı üzerinden mi yapılacaktır? GİB’in

sağladığı bir SSL test sertifikası mevcut mudur? 214

Soru 304: Zaman zaman 502 hatası alıyoruz. (Transport error: 502 Error: Bad Gateway).

İmzadan kaynaklı bir problem olabilir mi? 214

Soru 305: Gönderdiğimiz faturalar için 1175 – PS_İMZA_YETKİSİ_KONTROL_EDİLEMEDİ hatasını

alıyoruz. Bu ne anlama gelmektedir? 214

Soru 306: Canlı ortamda, GİB Portalında fatura oluştururken “Bağlantı hatası durum: 500”

hatasını alıyor ve fatura oluşturamıyoruz. Sebebi ne olabilir? 214

Soru 307: e-Fatura Portalına girmeye çalıştığımızda aşağıdaki hatayı alıyoruz: “Sisteme aynı anda birden fazla kez giriş yapamazsınız. Lütfen sistemden çıkmak için ‘Güvenli çıkış’ menüsünü kullanmaya özen gösteriniz.” Bunun çözümü var mıdır? 214

Soru 308: UBL paket gönderildikten sonra sorgulama yaptığımızda 1300 kodlu cevap ile

karşılaştık. Bundan bir süre sonra aynı UBL ile ilgili bu sefer sistemden XML’de 1200 kodlu cevap ile karşılaştık. 1300 kodu ile cevap gelmesinden sonra aynı UBL için farklı bir kod ile (daha önceki bir aşamayı ifade eden 1200 kodu) yanıt alınmasının sebebi nedir? 215

Soru 309: Gönderici Birim, posta kutusu ve merkez aynı web servis tanımını mı kullanmaktadır?…. 215

Soru 310: Entegrasyon kullanıcılarının tanımladığı web sevisinde hata oluşması durumunda, merkezden veya Gönderici Birimden gelen zarfların posta kutusuna iletilmesi süreci nasıl işlemektedir? 215

Soru 311: e-Faturalarımızı toplu halde mi yoksa tek tek mi yollayacağız? 216

Soru 312: Faturayı alan kurumun da statik IP uygulamasına ihtiyacı var mıdır? 216

Soru 313: Sunucuları yurt dışında bulunan firmalarda statik IP ile bağlanma konusunda herhangi

bir kısıtlama söz konusu mudur? 216

Soru 314: XML’i GİB kütüphaneleri kullanmadan validasyondan geçirebilecek bir araç var mıdır? …. 216

Soru 315: Entegrasyon için hangi uygulamaları yazmamız gerekiyor? 216

Soru 316: e-Fatura Uygulaması için geliştirdiğimiz Gönderici Birim testlerinde GİB tarafından herhangi bir cevap bilgisinin (SystemApplicationResponse / Sistem Uygulama Cevabı) ulaşmamasının sebebi ne olabilir? 216

Soru 317: Faturaları XaDES formatında imzalıyoruz. Fakat gönderdiğimiz faturalar için yine de

1175 – TPS_İMZA_YETKİSİ_KONTROL_EDİLEMEDİ hatasını almamızın sebebi nedir? 217

Onbirinci Bölüm e-FATURA UYGULAMASINA HAZIRLIK: TEST ÇALIŞMALARI

Soru 318: Entegrasyon çalışmalarına başlayabilmem için Başkanlık’tan izin almam mı

gerekiyor? 221

Soru 319: e-Fatura Uygulamasına Entegrasyon başvurusu kabul edilen mükellefler hangi sıraya

göre testlere tabi tutulurlar? 221

Soru 320: Kurumlar erişim testlerine başlamadan önce hangi belge formatlarına ilişkin olan

hazırlıkları yapmış olmalıdırlar? 221

Soru 321: Kurumların bilgi işlem sisteminde oluşturacakları “Gönderici Birim” uygulamasından

istenen özellikler nelerdir? 222

Soru 322: Kurumların bilgi işlem sisteminde oluşturacakları “Posta Kutusu” uygulamasından

istenen özellikler nelerdir? 224

Soru 323: Entegrasyon çalışmalarında “erişim testleri” nasıl yapılmaktadır? 225

Soru 324: Entegrasyon çalışmalarında erişim ile ilgili adresler hangileridir? 225

Soru 325: Entegrasyon çalışmalarında Gönderici Birim ve Posta Kutusu Testlerinin esasları

nelerdir? 226

Soru 326: Entegrasyon çalışmalarında Gönderici Birim “çalışma” testleri nelerdir? 227

Soru 327: Entegrasyon çalışmalarında Gönderici Birim “hata” testleri nelerdir? 228

Soru 328: Entegrasyon çalışmalarında Gönderici Birim “performans” testleri nelerdir? 228

Soru 329: Entegrasyon çalışmalarında posta kutusu “çalışma” testleri nelerdir? 229

Soru 330: Entegrasyon çalışmalarında posta kutusu “hata” testleri nelerdir? 229

Soru 331: Entegrasyon çalışmalarında posta kutusu “performans” testleri nelerdir? 230

Soru 332: Ticari Fatura Senaryosunda Gönderici Birim tarafında yapılan “kabul” testleri

nelerdir? 230

Soru 333: Ticari Fatura Senaryosunda Gönderici Birim tarafında yapılan “red” testleri nelerdir? 231

Soru 334: Ticari Fatura Senaryosunda posta kutusunda tarafında yapılan “kabul” testleri

nelerdir? 231

Soru 335: Ticari Fatura Senaryosunda posta kutusunda tarafında yapılan “red” testleri nelerdir? 232

Soru 336: Gönderici Birim ve Posta Kutusu testlerinin dışında yazılım geliştiriciler yapılması

gereken veya Başkanlıkça yapılan başka testler var mı? 233

Soru 337: Posta Kutusu performans testleri hangi araçlar yardımı ile gerçekleştirilir? 233

Soru 338: Testleri başarı ile bitirdim. İzin nasıl alacağım? 234

Soru 339: Test portalında XML fatura nasıl hazırlanır? 234

Soru 340: GUID formatındaki verileri hepsi büyük veya hepsi küçük şeklinde bir standarda

bağlamak mümkün değil mi? 234

Soru 341: Entegrasyon çalışması yapan iki şirket test aşamasında iken birbirleri arasında

entegrasyon testi yapabilirler mi? 235

Soru 342: Geliştirici firmalar e-fatura onayını aldıktan sonra canlıya geçmeden test ortamında

faaliyet gösterebilirler mi? 235

Soru 343: Fatura Yükleme işleminin testini nasıl gerçekleştirebiliriz? 235

Soru 344: Entegrasyon testleri içinde bulunan Gönderici Birim testlerinde GİB’den herhangi bir

cevap ulaşmamaktadır. Neden olabilir? 235

Soru 345: Testlerde “Doküman ayrıştırılamadı” hatası alıyoruz, sebebi ne olabilir? 235

Soru 346: Başkanlık, mali mühür sertifikası ile imzalanmış ve doğrulama işleminden geçebilen

örnek bir fatura XML’i sağlayabilir mi? 235

Soru 347: Test amaçlı olarak veri alıp gönderebileceğimiz e-fatura sunucusu var mıdır? 236

Soru 348: Entegrasyon çalışmalarında “Zip açılamadı” hatası alıyoruz, neden olabilir? 236

Soru 349: Test sunucusuna doküman gönderdiğimizde “GEÇERSİZ zarf ADI” hatası alıyoruz,

sebebi ne olabilir? 236

Soru 350: “Özet değerler eş değil” hata mesajı alıyoruz. Özet değeri zip dosyası için mi yoksa

içindeki XML için mi üretmemiz gerekiyor? 236

Onikinci Bölüm E-FATURANIN MUHAFAZA VE İBRAZI

Soru 351: e-Faturanın saklanması ve ibrazı ne şekilde olmalıdır? 239

Soru 352: e-Faturayı nasıl muhafaza ve ibraz edeceğim? 239

Soru 353: e-Faturalarımı üçüncü bir kurumda saklamam mümkün mü? 239

Soru 354: e-Faturayı bulutta tutabilir miyim? 240

Soru 355: e-Faturalarımı üçüncü bir kurumda saklamam mükellef olarak benim ibraz

yükümlülüğümü ortadan kaldırır mı? 240

Soru 356: e-Faturalarımı yurt dışında saklamam mümkün mü? 240

Soru 357: e-Fatura saklama hizmeti verecek kurumların neler yapması gerekmektedir? 240

Soru 358: e-Fatura saklama hizmeti verecek kurumların sahip olmaları gereken belgeler

nelerdir? 242

Soru 359: Elektronik ortamda veriler nasıl saklanacak? 242

Soru 360: e-Fatura saklama hizmeti verecek kurumlar Gelir İdaresi Başkanlığı’na herhangi bir

bildirimde bulunacaklar mı? 242

Soru 361: e-Fatura Portalından gelen faturaları sadece görüntüleyebiliyorum. Bunu excel, word

v.s. transfer etme, indirme veya yazdırma imkânım var mı? 243

Soru 362: Portal üzerinden gelen-giden bir faturayı, yazdırmak veya dijital olarak dışarı almak

mümkün mü? 243

Soru 363: e-Faturayı sadece arşiv olarak kullanabilir miyiz? Diğer bir ifade ile müşterilerimize

kâğıt olarak fatura göndermeye devam edip bir yandan da e-fatura kullanabilir miyiz? 243

Soru 364: e-Faturaları yazıcı çıktısı olarak aldıktan sonra saklamak ve ibraz etmek mümkün mü?…. 244

Soru 365: e-Fatura düzenledim. Aynı faturayı kâğıt ortamında basıp saklamam mümkün mü? 244

Soru 366: e-Faturayı kayıtlarımıza intikal ettirirken her ihtimale karşı yazıcıdan çıktısını alıp

defterlere öyle kaydediyoruz. Yaptığımız bu işlem doğru mu? 244

Soru 367: Saklayacağımız e-faturaların Türkiye sınırları içinde olması, ancak replikasyon’un

(yedekleme/kopyalama) yurt dışında yapılması mümkün mü? 245

Soru 368: e-Faturayı bir özel entegratör aracılığı ile kullanıyorum. e-Faturanın ibraz yükümlülüğü

bende mi, özel entegratörde mi? 245

Soru 369: e-Faturayı, elektronik fatura saklama hizmeti veren bir kurumda muhafaza ediyorum.

e-Faturaların muhafaza ve ibraz yükümlülüğü kimde? 245

Soru 370: İbraz edilen bir e-faturanın mali mührünün geçerli olup olmadığını nasıl kontrol

edebilirim? 245

Soru 371: İbraz edilen bir e-faturanın GİB merkez üzerinden geçtiğini nasıl kontrol edebilirim? 245

Soru 372: e-Faturanın karşı tarafın eline ulaştığının ispatı nasıl olacak? 246

Soru 373: Faturayı düzenleyen tarafın saklayacağı fatura XML mi olacaktır? 246

Soru 374: GİB’e ait XSLT fatura XML’inde path adresi nedir? 246

Soru 375: Faturalarda XSLT ile görüntülenmesi konusunda belirli bir kısıtlama var mı? 246

Soru 376: e-Faturanın GİB dışındaki bir kuruma (örneğin mahkemelere) ibrazı nasıl olacaktır? 246

Onüçüncü Bölüm E-FATURA DÜZENLENMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR

Soru 377: e-Faturadan önce irsaliye düzenledim. İrsaliye bilgilerini e-faturada gösterebilir

miyim? 249

Soru 378: e-Fatura düzenlediğimiz zaman ayrıca müşteriye malı sevk ederken sevk irsaliyesi de

düzenlememiz gerekir mi? 249

Soru 379: Firmamız Türkiye’nin dört bir yanına mal satmakta ve sevkiyat irsaliyeli fatura ile

gerçekleştirilmektedir. e-Fatura sistemine geçtiğimizde ne yapmamız gerekecek? 249

Soru 380: UBL-TR formatında faturaya sadece bir adet OrderReference eklenebilmektedir. Bir faturanın birden çok sipariş bilgisi içermesi durumunda ne yapılması gerekmektedir?

Her sipariş için ayrı fatura kesilmesi mi gerekiyor? 249

Soru 381: Birden fazla irsaliye bilgisi (DespatchDocumentReference) eklenmesi durumunda

hangi fatura satırlarının hangi irsaliye ile ilişkili olduğu bilgisi nasıl verilebilir? 249

Soru 382: ÖTV’li satışlarda faturada ÖTV tutarı bazen bir oran şeklinde değil de, doğrudan

matbu bir tutar olarak girilebiliyor. Bu durum e-faturada nasıl ifade edilecek? 250

Soru 383: Temel Fatura Senaryosunu fatura yükleme ile kullanacak olan distribütörlerimizin

fatura dosyalarına logo ekleme şartı var mıdır? 250

Soru 384: UBL dokümanlarında para birimi için ISO kodları kullanılacağı belirtiliyor. Fakat ISO dokümanında Türk Lirası için ‘TRL’ kullanılmış. Güncel Türk Lirası ISO kodunun ‘TRL’ değil ‘TRY’ olduğu bilgisi mevcut. Para birimi için hangi ifadeyi kullanmak doğru olur? 250

Soru 385: “Ticari Fatura Senaryosu” dokümanında “İade Faturası”nın “ApplicationResponse”

olarak hazırlanacağı belirtiliyor. Fatura ve iade faturası aynı zarfla gönderilebilir mi? 250

Soru 386: e-Faturada, faturaya seri-sıra numarasına benzer bir numara verilmekte midir? 251

Soru 387: Bazı müşterilerimiz mevcut matbu faturalarını farklı lokasyonlardan farklı seri

numaraları üzerinden kesmekteler. e-Faturada ise bu durum faturada, fatura sıra numarası ile tarih silsile ilişkisini bozuyor. Örneğin A lokasyonunda 05.01.2013 tarihli fatura GIB000000001 numarası ile oluşurken B lokasyonunda 03.01.2013 tarihli fatura GIB000000002 numarası ile oluşuyor. Tarih ve Fatura numarası silsilesini nasıl kurabiliriz? 251

Soru 388: Müteselsil fatura numarasında kullanıcının kendisinin belirlediği 3 haneli sabit prefix

sadece harf mi olmalı, yoksa harf-rakam karışık da kullanabilir mi? 251

Soru 389: Eski tarihli fatura kesebilir miyiz? Tarihe göre fatura numarasının paralel artması

gerekiyor mu? 251

Soru 390: Vergisi olmayan bir faturanın gönderimi mümkün mü? 251

Soru 391: Para birimi TL harici olan bir fatura gönderilebilir mi? Gönderilmek istenirse ne

yapılmalıdır? 252

Soru 392: Uygulama Yanıtı kullanılmadan iade faturası düzenlemek mümkün mü? 252

Soru 393: Faturada farklı KDV oranları varsa bunlar e-faturada nasıl gösterilecek? 252

Soru 394: Entegrasyon usulünde tevkifatlı bir e-faturada nasıl düzenlenebilir? 252

Soru 395: Faturada farklı KDV oranları olan satırlar varsa TaxTotal altında her oran toplamı için ayrı bir TaxSubtotal oluşturma zorunluluğu var mı? Bütün oranlar toplam tek bir TaxSubtotal içine yazılabilir mi? 253

Soru 396: Farklı KDV oranları içeren faturalarda birden çok TaxSubtotal eklendiğinde Percent ve

TaxableAmount alanlarının hangisi dolu olmalıdır? 253

Soru 397: Tevkifatlı KDV’nin faturada gösterimi nasıl olacaktır? 253

Soru 398: Dış kaynak hizmeti verdiğimiz müşterimize %90 KDV tevkifatlı fatura kesiyoruz.

Portalde faturayı keserken %18 yerine %1,8 KDV oranı kesip göndermemiz ve not

olarak %90 Tevkifat yazmamız yeterli olur mu? 254

Soru 399: Fatura kalemlerinde tutarlarda negatif rakamlara yer verilebilir mi? 254

Soru 400: Vergiye tabi olmayan ücretlerin faturada kalem olarak gösterilmesi uygun mudur?

Kızılay-bağış gibi birçok kalem eklenebilir mi? 254

Soru 401: Kâğıt fatura düzenlediğimizde bazı durumlarda o fatura ile ilgili bazı belgeleri de

(örneğin hesap cetveli) faturaya ek yapıyor idik. e-Fatura Uygulamasında, e-faturaya böyle bir ek yapmamız mümkün mü? 255

Soru 402: 3′er aylık dönemlerle müşterilerime yaklaşık bir günde 5.000 adet fatura

düzenliyorum. Bu yaptığım 5.000 adet toplu fatura düzenleme işlemini e-faturada da yapabilir miyim? 255

Soru 403: Bir fatura için birden fazla iade faturası oluşturulması mümkün mü? 255

Ondördüncü Bölüm İŞLETMELERDEN NİHAİ TÜKETİCİLERE VE KAMUYA E-FATURA DÜZENLENMESİ

Soru 404: Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) nedir? 259

Soru 405: EFKS ile e-Fatura Uygulamasının farklılaştığı noktalar nelerdir? 259

Soru 406: EFKS kapsamında düzenlenen faturalar VUK’a göre geçerli faturalar mıdır? 260

Soru 407: EFKS kapsamında düzenlenen faturaları gider olarak gösterebilmek için bunların kağıt

çıktılarını alıp saklamam mümkün mü? 260

Soru 408: EFKS kapsamında düzenlenen faturalar gider veya indirim konusu yapılabilir mi? 260

Soru 409: Kamu kurumlarına e-fatura düzenlemenin gerekçeleri neler olabilir? 261

Soru 410: Kamu kurumlarına e-fatura düzenlemek mecburi mi? 261

Soru 411: EFKS kapsamında kamu kurumlarına fatura düzenlemek mümkün mü? 261

Soru 412: e-Fatura Uygulamasına dahil şirketlerden kamuya EFKS’dekine benzer bir şekilde

fatura iletmek mümkün mü? 262

Soru 413: Kamuya e-fatura düzenlenmesine dönük yurt dışı uygulamalar var mıdır? 262

Soru 414: İhracat beyannamelerinin ekindeki faturaların e-fatura olarak Gümrük İdaresine

iletilmesi mümkün müdür? 263

Onbeşinci Bölüm KAYITLI ELEKTRONİK POSTA SİSTEMİ (KEP) VE E-FATURA

Soru 415: Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) nedir? 267

Soru 416: KEP’in sahip olduğumuz diğer elektronik postalardan (Standart Elektronik Posta-SEP),

örneğin bir yahoo veya gmail hesabımızdan farkı nedir? 267

Soru 417: KEP hangi amaçlarla kullanılır? 268

Soru 418: KEP hesabı nasıl kullanılır? 268

Soru 419: KEP Sistemi nasıl çalışır? 268

Soru 420: KEP hesabına sahip olmak ne tür hukuki sonuçlar doğurur? 269

Soru 421: Genel olarak KEP Sistemi nerelerde kullanılabilir? 270

Soru 422: KEP Sisteminden belge iletimi ile e-Fatura Sisteminde fatura iletimi arasında nasıl bir

farklılık vardır? 270

Soru 423: KEP Sistemi e-faturada nasıl kullanılabilir? 271

Soru 424: KEP Sistemi ile e-Fatura Sistemi arasında nasıl farklılıklar bulunmaktadır? 271

Onaltıncı Bölüm DÜNYADA E-FATURA VE SERVİS SAĞLAYICILIĞI

Soru 425: Dünya’da e-faturanın tarihçesi hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? 275

Soru 426: Genel olarak dünyada e-Fatura Uygulamasından bahsedebilir misiniz? 275

Soru 427: Genel olarak e-fatura ile ne kadarlık bir tasarruf sağlanmaktadır? 276

Soru 428: AB ülkelerinde e-Fatura Uygulamasının ana hatları nelerdir? 278

Soru 429: Türkiye’deki ve AB’deki e-fatura uygulamaları arasındaki en temel fark nedir? 279

Soru 430: Avusturya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 280

Soru 431: Belçika’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 280

Soru 432: Finlandiya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 282

Soru 433: Hollanda’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 283

Soru 434: Almanya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 284

Soru 435: İtalya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 285

Soru 436: Norveç’teki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 286

Soru 437: Danimarka’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 287

Soru 438: Ispanya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 288

Soru 439: Estonya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 289

Soru 440: İsveç’teki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 290

Soru 441: Amerika’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 290

Soru 442: Latin Amerika’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 291

Soru 443: Brezilya’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 291

Soru 444: Meksika’daki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 291

Soru 445: Şili’deki e-Fatura Uygulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? 292

Soru 446: Başka ülkelerde de Türkiye’dekine benzer bir özel entegratörlük kurumu var mıdır? 292

Soru 447: Servis sağlayıcıları e-fatura hizmetlerini hangi yöntemlerle yerine getirmektedirler? 292

Soru 448: Servis sağlayıcıları e-fatura hizmetinden başka ne tür hizmetler sunmaktadırlar? 293

VERGİ YÜKLÜ “BULUTTAR 297

İkinci Kısım ELEKTRONİK DEFTER (e-DEFTER)

DEFTERLER ARTIK 21 GRAM 301

Onyedinci Bölüm E-DEFTERE GİRİŞ

Soru 449: E-defter nedir? 305

Soru 450: E-defter ile ilgili düzenlemeleri yapmaya hangi kurumlar yetkilidir? 305

Soru 451: E-defter ile ilgili düzenlemelerin kanuni dayanakları nelerdir? 305

Soru 452: E-defterin amacı nedir? 306

Soru 453: Defter standardı ne demektir? 307

Soru 454: Defter formatı ne demektir? 307

Soru 455: Tek format ve standart neden önemlidir? 308

Soru 456: e-Defterin mükelleflere sağladığı faydalar neler? 309

Soru 457: E-defter tutacak bir mükellefin atacağı ilk adım nedir? 310

Soru 458: Kimler e-defter tutabilir? 310

Soru 459: Avukat olarak serbest meslek faaliyetinde bulunuyorum; e-defter tutmam mümkün

mü? 310

Soru 460: Kullandığım muhasebe programı ile e-defter arasında nasıl bir fark var? 310

Soru 461: Hangi defterler elektronik ortamda tutulacak? 311

Soru 462: E-defter tutmak zorunlu mu? 311

Soru 463: E-defterin Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kap-samında delil olma özelliği

var mı? 311

Soru 464: E-defter beratı nedir? 311

Soru 465: E-defter ile e-fatura Entegrasyonunu sağlamak mümkün mü? 311

Soru 466: e-Defter kullanan bir mükellef daha sonra kâğıt olarak defter tutmak isteyebilir mi? 312

Soru 467: Bütün mükellefler içerik itibariyle aynı e-defter programını mı kullanacak? 312

Onsekizinci Bölüm E-DEFTERE BAŞVURULMASI

Soru 468: e-Defter tutmaya başlamadan önce Başkanlığa başvurmam gerekiyor mu? 315

Soru 469: E-defter uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükellefler kimlerdir? 315

Soru 470: Zorunluluk kapsamına dâhil işletmeler e-defter uygulamasına en geç hangi tarih

itibariyle geçeceklerdir? 315

Soru 471: 1 Nisan 2014 -31.03.2015 özel hesap dönemine sahibiz. E-defter uygulamasına hangi

tarihe kadar geçmemiz gerekiyor? 315

Soru 472: Zorunluluk kapsamına dâhil olan, ancak yazılımlarını kendi geliştiren işletmeler e-

defter uygulamasına en geç hangi tarih itibariyle geçeceklerdir? 316

Soru 473: e-Fatura zorunluluğu olmayan firmalar e-faturaya geçmeden e-deftere geçebilirler mi?…. 316

Soru 474: E-defter başvurusunu hangi kuruma yapacağım? 316

Soru 475: E-deftere başvurmak için hangi şartları taşımam gerekiyor? 316

Soru 476: E-deftere başvurmak için hangi belgeleri hazırlamam gerekiyor? 317

Soru 477: E-defter için başvurdum; uzunca bir süre geçtiği halde henüz cevap alamadım; sebebi

ne olabilir? 317

Soru 478: E-defter başvurumu yaptım, henüz onaylanmadı; bu arada kâğıt ortamında tutacağım

defterlerimi notere onaylatmam gerekiyor mu? 317

Ondokuzuncu Bölüm E-DEFTER YAZILIMLARININ UYUMLULUK ONAYI

Soru 479: Yazılımın “Uyumluluk onayı” ne demektir? 321

Soru 480: Yazılım üreticileri yazılımlarının “Uyumluluk onayı”nı alabilmeleri için hangi belgelerle

nereye başvuracaklardır? 321

Soru 481: E-Defter Uygulaması geliştirmek isteyen, ancak e-defter uygulamasına dahil olmayan bir yazılım firması, öncelikle e-defter uygulaması kapsamında mali mühür edinmek

zorunda mı? 321

Soru 482: “Test aracı” nedir? 322

Soru 483: “Test aracı” nasıl işleyecek? Hangi kontrolleri yapacak? 322

Soru 484: Hangi testleri geçen yazılımlara Uyumluluk onayı verilecek? 322

Soru 485: Kendi geliştirdiğim yazılımı kullanan bir firma olarak ben de uyumluluk testi

yaptıracak mıyım? 323

Soru 486: E-defter yazılımındaki bir değişiklikten veya yeni çıkarttığımız bir versiyondan dolayı

uyumluluk testi bir kez daha mı yapılacak? 323

Soru 487: İlan edilen yazılımlar aracılığı ile e-defter tutacakların ayrıca test yapmalarına gerek var mı? 324

Soru 488: Yazılımına uyumluluk onayı alan bir üreticinin, sonrası için nasıl bir yükümlülüğü

bulunmaktadır? 324

Soru 489: Gelir İdaresi Başkanlığı’nca henüz onaylanmamış bir yazılım kullanıyorum; bununla e-

defterimi oluşturabilir miyim? 324

Yirminci Bölüm E-DEFTER OLUŞTURULMASI

Soru 490: Hangi dönemler itibariyle e-defter oluşturmam gerekiyor? 327

Soru 491: E-defterde açılış ve kapanış onayı ne demektir? E-defterim ne zaman onaylanmış

olacak? 327

Soru 492: E-defterimi, hangi tarihe kadar oluşturmam gerekiyor? 327

Soru 493: Aylık olarak e-defter oluşturulması sürecinde son adım hangisidir? 327

Soru 494: Oluşturduğum e-defterde sonradan muhasebe kayıtlarında bir hata yaptığımı fark

ettim. Bunu nasıl düzeltebilirim? 327

Soru 495: E-defter tutanlar kâğıt ortamında da defter tutacaklar mı? 328

Soru 496: Dönem içinde e-defter tutmaya başladım. Eski defterlerime ait ne tür bir işlem

yapmam gerekiyor? 328

Soru 497: “E-defter uygulaması” ne demektir? 328

Soru 498: “E-defter uygulaması”na nasıl gireceğim? 328

Soru 499: “E-defter uygulaması”na girdikten sonra neler yapılmaktadır? 328

Soru 500: Kendi sistemimde e-defterimi oluşturdum. Kanuni olarak, e-defteri oluşturmuş sayılır

mıyım? 329

Soru 501: Bir tüzel kişi olarak e-defteri nasıl oluşturacağım? 329

Soru 502: Bir gerçek kişi olarak e-defteri nasıl oluşturacağım? 330

Soru 503: Hesap dönemi/takvim yılı içinde e-defter tutmaya başlayanların kayıtları hangi

dönemleri içerecek? 330

Soru 504: Oluşturduğum e-defter beratımı Maliye Bakanlığı mı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı mı

onaylayacak? 330

Soru 505: Berat verme ne anlama gelmektedir? 331

Soru 506: Beratımı onaylarken elektrik kesildiği için işlemim tamamlanamadı; ne yapmam

gerekiyor? 331

Soru 507: Zaman Damgası ne demektir? Nerede ve nasıl kullanılır? 331

Soru 508: Zaman Damgası olmayan mükellefler elektrik kesintisi gibi sebeplerle beratlarını

Başkanlık sistemine onaylatamazlarsa ne olacak? 332

Soru 509: e-Defter teknik kılavuzunda 200 MB’a kadar raporun bir dosya olarak çıkması ve imzalanması ve ayrıca bunun için de tek bir berat oluşması belirtilmiştir. Yevmiye defteri ve defteri kebire ait raporları 50 MB boyutunda birden fazla rapor şeklinde oluşturarak imzalamamız ve bunlara ait beratları da rapor sayısı kadar oluşturmamız bir problem oluşturur mu? 332

Soru 510: Yazılım uyumluluk testlerinde yükleyeceğimiz paket içeriklerindeki dosyaları

şirketimiz adına aldığımız mali mühürümüzle imzalamamız yeterli midir? Yoksa Zaman Damgası da kullanacak mıyız? 332

Soru 511: Kebir e-defterin 1. parçasında sadece yevmiye e-defterinin 1. parçasındaki kayıtlarımı içermelidir? Yoksa kebir e-defteri kendi içinde bağımsız mı bölünmelidir (Örneğin 1. parçasında 100-599 hesaplar, 2. Parçasında ise 600 – 999 hesaplar gibi)? 332

Yirmibirinci Bölüm E-DEFTERİN MUHAFAZASI

Soru 512: E-defter muhafaza ve ibraz yükümlülüğü hangi hususları içeriyor? 335

Soru 513: E-defter ibraz etmek için beratı da muhafaza etmek zorunda mıyım? 335

Soru 514: E-defterimi yurt dışında tutabilir miyim? 335

Soru 515: E-defterimi bir “bulut”ta (cloud computing) tutabilir miyim? 336

Soru 516: E-defter Gelir İdaresi Başkanlığı ve/veya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde mi

muhafaza edilecek? 336

Soru 517: E-defteri on-line olarak mı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgi işlem sistemine

aktaracağım? 336

Soru 518: Oluşturduğum e-defter beratını Başkanlık mali mührünün vurulması amacıyla

Başkanlık sistemine aktarırken, e-defterimdeki muhasebe kayıtlarına ait bilgileri de transfer etmiş oluyor muyum? 336

Soru 519: Hangi durumda e-defter iznim iptal edilir? 337

Soru 520: İlgili Bakanlıklar bilgi işlem sistemlerimi denetleyebilirler mi? 337

Soru 521: Tüzel kişi bir mükellef olarak e-defter tutabilmek için e-defter uygulamasından

yararlanma iznine sahip olmam mı gerekiyor? 337

Soru 522: E-defter uygulamasından yararlanmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurdum,

ancak henüz bir cevap alamadım; bu arada e-defter tutmak için başvuruda bulunabilir miyim? 338

Soru 523: E-defterimi tuttuğum bilgi işlem sistemim haczoldu; ne yapmam gerekiyor? 338

Soru 524: E-defterim bilgi işlem sisteminden silindi; ne yapmam gerekiyor? 338

Soru 525: E-defter için noter masrafına benzer bir tasdik gideri olacak mı? 338

Soru 526: Türk Ticaret Kanunu’na göre tutulması mecburi olan “karar defteri” de elektronik

ortamda mı tutulacak? 338

Soru 527: E-defterime esas teşkil eden kayıt ve verileri de ayrıca saklamak ve gerektiğinde

ibraz etmek zorunda mıyım? 339

Soru 528: Oluşturulan e-defter, Başkanlık tarafından onaylanan berat olmaksızın Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında geçerli kanuni defter olarak kabul edilebilir mi? 339

Soru 529: 1 Sıra No.lu e-Defter Genel Tebliği’nde;” e-Defter tutanlar, e-defterlere ait kayıtların bozulması, silinmesi, zarar görmesi, işlem görememesi halleri ile olağanüstü durumların meydana gelmesi halinde, durumu on beş gün içinde Başkanlığa bildirmek ve kayıtları nasıl tamamlayacağına ilişkin ayrıntılı bir plan sunmak zorundadır” ibaresi yer almaktadır. Başkanlığa sunulacak bu ayrıntılı plan hangi şekillerde olabilir (örneğin kağıt ortamında kayıt oluşturma gibi) ? Ya da ek süre talep edilebilir mi? 339

Yirmiikinci Bölüm E-DEFTER VE DENETİM

Soru 530: Denetim elemanı e-defterimi istedi; bunu nasıl ibraz edeceğim? 343

Soru 531: E-defterimi isteyen denetim elamanı, ibraz ettiğim beratın o deftere ait olup

olmadığını nasıl kontrol edecek? 343

Soru 532: E-Defter Görüntüleme Aracı ile neler yapılabilir? 343

Soru 533: E-defterimi isteyen denetim elamanına karşı, ibraz dışında ne gibi yükümlülüklerim var? 344

Soru 534: Oluşturduğum e-defteri inceleme elamanına ibraz etmedim; cezası nedir? 344

Soru 535: Hesap dönemi içinde e-defter tutmaya başladım; kâğıt ortamındaki defterlerimi ne

yapacağım? 344

Soru 536: E-defter İdareye olan diğer bazı yükümlülüklerimi; örneğin Ba-Bs formlarını verme,

mizan, bilanço, gelir tablosu gibi bazı bildirimleri, ortadan kaldıracak mı? 345

Soru 537: E-defter beyanname verme yükümlülüğümü nasıl etkileyecek? 345

Soru 538: Denetim elemanı e-defterime uzaktan erişebilecek mi? 345

Soru 539: Uzaktan denetim nedir, nasıl yapılır? 345

Soru 540: Beyannamemi vermeden önce bir analiz programı ile defterlerimin içeriğine dönük

kendim bir analiz yapabilir miyim? 346

Soru 541: Denetim elemanı ibraz ettiğim e-defter üzerinde nasıl analiz yapacak? 347

Soru 542: “Ortak denetim” (joint aduit) ne demektir? E-defter ile “Ortak denetim”in bağlantısı nedir? 347

Soru 543: Oluşturduğum e-defter vergi denetimine dönük herhangi bir analiz yapmakta mıdır? 348

Soru 544: E-defter beratı, oluşturduğum e-defterin içeriğine dönük bir onayı veya denetimi ifade

eder mi? 348

Soru 545: SAF-T ne demektir? 348

Yirmiüçüncü Bölüm E-DEFTER STANDARDI “EXTENSİBLE BUSİNESS REPORTİNG LANGUAGE” (XBRL) GENİŞLETİLEBİLİR İŞLETME RAPORLAMA DİLİ

Soru 546: E-defterde kullanılan XBRL teknolojisi ne demektir? 353

Soru 547: XBRL ile XML’in farkı nedir? 353

Soru 548: Taksonomi ne demektir? 354

Soru 549: XBRL hangi ihtiyaçtan doğmuştur? 354

Soru 550: XBRL bir muhasebe standardı mıdır? 355

Soru 551: XBRL sadece finansal raporlama mı yapar? 355

Soru 552: Dünya’da XBRL kullanımının yaygınlığı nasıldır? 355

Soru 553: E-defter kılavuzları hangileridir? 356

Soru 554: Bu kılavuzlarda neler yer almaktadır? 357

Soru 555: Bir mükellef olarak bu kılavuzlardan nasıl faydalanacağım? 358

Soru 556: Türkiye’deki e-defter uygulamasının yurt dışındaki benzer uygulamalardan üstün

tarafları (örneğin SAF-T’ye üstünlüğü) nelerdir? 358

SONUÇ YERİNE: “BİR HAYALİM VAR…” 359

EKLER

Ek 1: Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 365

Ek 2: Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 375

Ek 3: Vergi Usul Kanunu Sirküleri/33 381

Ek 4: Vergi Usul Kanunu Sirküleri / 58 383

Ek 5: BİS Raporu Şablonu 385

Ek 6: e-Fatura Entegrasyon Test Tanıtım Formu 389

Ek 7: e-Defter İş Akış Süreci 391

Ek 8: Elektronik Defter Genel Tebliği 393

Kaynakça 403

Kavramlar Dizini 405

Yazarın Özgeçmişi 408